Su sıcaklığı: | Sıcaklık, suya dozlanan klorun çözünüp suya karışmasını etkileyen önemli bir faktördür. |
Bulanıklık: | Suya verilecek klor miktarını en aza indirebilmek suyun mümkün olduğunca berrak olmasına bağlıdır. |
pH değeri: | Suyun pH değeri klorun dezenfektan gücünü etkiler. pH’ı yüksek sularda klor değeri daha yüksek uygulanmalıdır. |
Temas süresi: | Temas süresi en az 30 dakika olmalıdır. |
Serbest klor: | Klorlandıktan sonra belirli bir temas süresi geçiren suda 0.5 mg/lt klor kalması istenir. |
Yüksek oranda demir, klor ile sudan uzaklaştırılabilir. klor eklenince çözünmüş demir okside edilir ve kırmızımsı filtre edilebilir hale gelir. Aynı yöntemle hidrojen ve magnezyum sülfit de sudan uzaklaştırılabilir.
Artık klorun indirgenen bileşiklerce parçalanması. Kloro-organik bileşiklerinin ve koroaminlerin oluşması. Kloroaminlerin ve kloro-organiklerin parçalanması. Serbest klorun oluşması ve kloro-organiklerin varlığı. Serbest klor. Bağlı klor.
Serbest klor ihtiyacı
Suyun klor ihtiyaci verilen klor miktarından fazla ise serbest klor oluşmaz. Serbest klor, sisteme klor dozlandıktan bir süre sonra (temas süresi) suda kalan klor miktarıdır.
Temas süresi
Klorun temas süresi istenen arıtıma göre değişir. Bakteri “öldürme faktörü” serbest klor ve temas süresi ile tanımlanır. Başarılı bir dezenfeksiyon ve oksidasyon için klor temas süresi 30 dakikadır. Bu süre sonunda 0,5 mg/L civarında bir klor serbest klor olarak kalıyorsa dozlama yeterlidir.
Klorlama yöntemleri
Klorlama için iki temel yöntem bulunur;
Şok klorlama: Bakteri üremesinin tekrarlanmayacağı durumlarda kullanılır.
Sürekli klorlama: Sürekli üreyen bakteri problemlerinde kullanılır.
Dozaj pompaları kullanım alanları:
DOZAJ POMPASI
KLOR POMPASI
İÇME SUYU KLORLAMA
GÜNEŞ ENERJİLİ KLORLAMA SİSTEMİ
Klor, eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandır. Yaygın kullanımında klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanı sıra, kalıcı etkiye sahip olması da önemli bir etkendir. Klor, suya karıştırıldığı anda, suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar meydana geldikten sonra, 0.5 mg/lt serbest bakiye klorun suda bırakılması, nihai kullanım noktasına kadar mikroorganizmal faaliyeti önleyecektir.
Kimyasal dozaj üniteleri endüstrinin bir çok alanında (içme ve kullanma suyu arıtımı, gıda sanayi,kozmetik sanayi, ısıtma ve soğutma sistemleri, kimya endüstrisi, deri sanayi …vb.) çok farklı kimyasalların dozlanması amacıyla kullanılmaktadır. Genel anlamda, arıtma sektöründe kullanılan dozaj ünitelerinin temel amacı, su kalitesinin istenilen seviyelere getirilmesidir.
© COPYRIGHT 2017 Tuğrul Mühendislik - Çevre Danışmanlık ve Su Arıtma Sistemleri